home
contact
links
sitemap
Lef Stadsdynamicaprojectenpublicatiesnieuwsopdrachtgevers


Romeinen herleven door glasinstallatie Serdica

datum bericht: 04-07-2012
       

In het centrum van Sofia Bulgarije staat het modernistische Rocagebouw, vlakbij het Central Mineral Bath. Daarin bevindt zich een onderaardse ruimte die deel uitmaakt van het Nationaal Historisch Museum. Deze kelderverdieping staat bekend als Serdica Basement en bevat de overblijfselen van de stadsmuur en fortificatie van de Romeinse stad Serdica. De opgave was om deze normaal gesproken niet voor het publiek toegankelijke ruimte tijdelijk in het kader van het Water Tower Art Fest een museale beleving mee te geven, geïnspireerd op de ter plekke zichtbare oude Romeinse geschiedenis van Sofia.Jan Doms creëerde een zwevende glazen constructie die de driehoeksvorm volgde van de fortificatie en de bijzondere hoek waarin de stadsmuur was gefundeerd. Zeer atypisch voor de Romeinse architectuur. Daarnaast bekleedde hij de twee zijwanden met langwerpige vertikaal geplaatste bladen floatglas.

 

De spiegelende en transparante eigenschappen van het glas zorgden ervoor dat de muur en fortificatie leken op te rijzen en dat de stad Serdica zich voortzette over het hele centrumgebied.

 

Met toevoeging van twee muziek-, beeld- en geluidselementen (Yuka Kawabe en The Mast [BBC]) werd het humane aspect van de overblijfselen naar de voorgrond gebracht. Immers, de overgebleven steenresten illustreren vooral hoe eens de Romeinen in materie uitdrukking gaven aan hun manier van samenleven.Download: Premilary design Serdica Regained History ROCA CEN

 

 

« terug

 

disclaimerverstuur een tiptop of page